Vertrekt u voor een lange rit in uw land of op vakantie in het buitenland met een huurauto? Dan kan het goed zijn om enkele algemene tips over veilig rijden te krijgen.

Voordat u

* Drink nooit alcohol vóór een autorit. Ook al wordt u niet dronken van één glas bier, u kunt er wel slaperig van worden.
* Zorg er altijd voor dat u genoeg slaap voordat u aan een lange rit begint. Sla het ontbijt niet over.
* Maak uzelf vertrouwd met de lokale verkeersregels- en voorschriften.
* Zorg ervoor dat de auto in perfecte staat is; dat de banden voldoende lucht hebben en dat de tank vol is.

Aan de gang

* Wacht niet om te tanken tot de brandstofmeter in het rood staat. Als u zich op onbekende wegen bevindt, weet u nooit hoe ver het is tot het volgende tankstation.
* Neem pauzes tijdens het rijden; ten minste om de 4 uur. Zelfs als u zich niet moe voelt, stop dan toch op een rustplaats, strek uw benen in wat verse lucht en/of eet een hapje. Als u moe bent, kan 20 minuten slaap u alerter maken.
* Als u alleen rijdt in de auto, kan muziek afspelen of naar de radio luisteren en ook het venster een beetje open laten, helpen tegen vermoeidheid.
* Vergeet niet dat vermoeidheid zowel uw zich als concentratie vermindert, en uw vermogen om te reageren schaadt.
* Als u in het buitenland rijdt, vergeet dan niet uzelf te informeren over verordeningen op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden.
* Als u reist met kinderen op de achterbank, vergeet dan niet vaak te pauzeren.
* Zelfs als uw auto uitgerust is met gps, kan het verstandig zijn om een kaart of wegenatlas mee te nemen voor de veiligheid.
* Het is ook raadzaam om wat geld bij de hand te hebben voor eventuele tolstations.

Rijden in slechte weersomstandigheden

* Als u ‘s nachts rijdt, hebben uw ogen een beetje tijd nodig om te wennen aan het licht en schaduwen. Wegverlichting kan ook uw zicht beïnvloeden. Uw zicht is verminderd ‘s nachts dus rijd niet te snel.
* In regenachtig weer zijn de wegen glad en het zicht is ook verminderd. Verminder uw snelheid en blijf op een goede afstand van de auto voor u.
* Mist vermindert het zicht dus u moet inhalen voorkomen.
* Wees extra voorzichtig wanneer u op wegen rijdt die door sneeuw en ijs bedekt zijn. Gebruik de rem- en gaspedaal voorzichtig, zodat u niet zwenkt of slipt.
* In sneeuw en in de bergen, kan het een voordeel zijn om sneeuwkettingen, een spade en een gevarendriehoek in de auto te hebben.