Als u een auto in uw land of in het buitenland huurt, kan het verstandig zijn om de volgende tips / advies te lezen – zodat u de veel voorkomende valkuilen kunt vermijden:

Lees de standaardovereenkomst voor de huurwagen grondig

Het is erg belangrijk om de standaardovereenkomst van het autoverhuurbedrijf grondig te lezen. Zorg ervoor dat u de inhoud van de huurovereenkomst begrijpt. Op die manier voorkomt u later onaangename verrassingen.
Wanneer u op het internet naar de beste aanbieding zoekt, denk er dan aan dat de prijzen die worden gegeven vaak alleen het “basispakket” bevatten. Het is daarom belangrijk dat u uitzoekt wat inbegrepen is en wat niet inbegrepen is in de prijs van de huurauto. Denk er bijvoorbeeld aan om de regeling voor brandstof te controleren en besef dat als u naar een ander land wilt rijden met de huurauto, het bedrijf hiervan tevoren op de hoogte gesteld moet worden.
Volgens Consumer Europe komen de meeste klachten en geschillen met autoverhuurbedrijven uit Italië. Duitsland en Spanje zijn ook goed vertegenwoordigd. Als u in één van deze landen op vakantie gaat met een huurauto, dan is er dus genoeg reden om de huurauto-overeenkomst aandachtig te lezen. Klachten gaan meestal over eisen van bedrijven na de huurperiode, en zijn voornamelijk geschillen over schade die zou toegebracht zijn aan de auto.

Denk goed na voor u bijkomende verzekeringen aanvaardt

Wanneer u een auto huurt, zijn een burgerlijkeaansprakelijkheidsverzekering, een cascoverzekering en diefstalverzekering normaal inbegrepen in de prijs. Eigen risico in geval van schade aan de huurauto kan echter heel duur zijn. Het eigen risico verschilt van land tot land, maar het bedrag ligt normaal tussen 300 USD en 1500 USD. De verschillende autoverhuurbedrijven in hetzelfde land kunnen ook werken met verschillende bedragen voor het eigen risico.

Wanneer u de huurauto ophaalt, biedt het bedrijf u aanvullende verzekering aan die het eigen risico vermindert of dekt in geval van autoschade. Wees sceptisch om hier op in te gaan, aangezien de prijs van de aanvullende verzekering vaak erg hoog is.

Negeer verkooptrucjes wanneer u de huurauto ophaalt. De agent heeft een salaris dat gedeeltelijk gebaseerd is op commissie, en wil zoveel mogelijk aan u verkopen, de klant. Naast vragen over verzekering voor eigen risico kunt u bijvoorbeeld aanbiedigen krijgen voor bagageverzekering of persoonlijke ongevallenverzekering. Vraag aan uw particuliere autoverzekering wat gedekt is.
Als u deze aanvullende verzekering voor eigen risico niet neemt, zult u een waarborgsom moeten betalen. De normale procedure is om hier een creditcard voor te gebruiken. Het is ook praktisch voor u als vakantieganger, omdat de waarborgsom niet op uw gewone bankkaart wordt “bevroren” tijdens de huurperiode.

De waarborgsom zal kosten voor het verhuurbedrijf dekken mocht u de auto beschadigen. Overige kosten die u na de huurperiode in rekening kunnen worden gebracht, ontstaan bijvoorbeeld indien u de tank bent vergeten vullen bij het inleveren.
Controleer uw creditcard enkele dagen nadat u de auto hebt ingeleverd. U zult dan snel ontdekken als de huurauto-operator een deel van uw waarborgsom heeft ingehouden.

Denk goed na voordat u een overeenkomst aangaat voor optionele extra’s voor de huurauto.

Kinderzitjes, gps, kettingen, skidrager en draagbare dvd-spelers zijn voorbeelden van optionele extra’s die men van het autoverhuurbedrijf kan huren. Dit is niet in de basisprijs inbegrepen, en de huurprijs is hoog.
De prijs kan nog hoger zijn in andere landen. Het is dan ook een veel beter idee om uw eigen apparatuur mee te brengen in plaats van te huren.

Indien u met meerdere mensen samen reist, kies de bestuurder dan met zorg

Indien meerdere volwassenen samen een auto huren, dient de aangewezen bestuurder 25 of ouder te zijn. Indien de betrokken persoon jonger is dan 25 jaar, zal het verhuurbedrijf extra kosten aanrekenen voor “jonge bestuurder”.

Het verhuurbedrijf zal ook extra kosten aanrekenen voor elke persoon die de auto zal besturen.

Inspecteer de huurauto voordat u wegrijdt van de ophaalplaats.

Inspecteer de auto voordat u wegrijdt van de ophaalplaats, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het kan ook verstandig om de auto te bekijken samen met een agent van het verhuurbedrijf zodat later geen geschillen kunnen plaatsvinden. Foto’s of een video maken van de auto kan ook verstandig zijn, om te voorkomen dat er na de huurperiode geschillen ontstaan over schade aan de auto.
Als u schade ontdekt aan de auto voordat u wegrijdt, verwittig het autoverhuurbedrijf dan. Op deze manier vermijdt u beschuldigingen wanneer u de auto inlevert met krassen in de lak, beschadigde banden, deuken enz.

Bekijk de richtlijnen van de verhuurbedrijven i.v.m. de waarborgsom

Normaal krijgt het bedrijf zekerheid via uw creditcard – een waarborgsom. Zorg ervoor dat het bedrag dat hiervoor gebruikt wordt een bovengrens heeft.