1. Boek vroeg

Het loont om een huurauto vroeg te boeken, minimum 5 dagen op voorhand. U zal in het algemeen een betere prijs krijgen dan wanneer u de auto boekt op de dag waarop u hem nodig hebt. Het ogenblik waarop u een huurauto boekt is cruciaal omdat veel autoverhuurbedrijven met wisselende autoverhuurprijzen werken. Dit betekent dat de prijzen variëren van dag tot dag. Bovendien is er in een vroeg stadium een ruimere keuze aan auto’s, en dus krijgt u dan de mogelijkheid om te kiezen uit één of meerdere van de goedkopere auto’s.

2. Een huurauto reserveren via internet

Autoverhuurbedrijven geven vaak kortingen aan klanten die online boeken vóór de afhaaldatum. Hertz-autoverhuur geeft bijvoorbeeld 5% korting aan alle leden die online boeken.
Het kan ook verstandig zijn om autoverhuurprijzen te vergelijken op verschillende boekingssites op het internet.

3. Bestel een gratis lidkaart van gekende autoverhuurbedrijven

Sommige lidmaatschapskaarten geven goede kortingen op autoverhuur. Sixt biedt de grootste kortingen in deze context, en als u vaak auto’s huurt bij hen (d.w.z. meer dan 3 keer per jaar), krijgt u tot 25% korting als lid. Avis, Hertz en Europcar hebben ook gunstige kortingen voor hun leden.
Daarnaast biedt een lidmaatschapskaart u ook andere voordelen en rechten – waaronder spoedige afhandeling bij het ophalen van uw huurauto. Aangezien het verhuurbedrijf al uw gegevens in hun database zal hebben, hoeft u geen formulieren in te vullen aan de balie. U kunt ook een betere service krijgen; autoverhuurbedrijven hebben vaak een aparte balie voor hun klanten.

4. Zeg “Ja, graag” om nieuwsbrieven te ontvangen van autoverhuurbedrijven

Door nieuwsbrieven per e-mail te aanvaarden van verschillende verhuurbedrijven, zult u altijd op de hoogte zijn van de beste en nieuwste aanbiedingen.

5. Wees flexibel inzake ophaallocatie, ophaaltijd en type auto

Als u bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Milaan, kan het verstandig zijn om de prijs van huurauto’s in het stadscentrum van Milaan te checken in plaats van op de luchthaven. Er kunnen grote prijsverschillen zijn en luchthaventarieven zijn vaak het hoogst. Dit komt doordat er een luchthavenbelasting wordt toegevoegd aan de prijs van de huurauto.

Door minder veeleisend te zijn op vlak van autotype en model wanneer u een huurauto kiest, kunt u ook u veel geld uitsparen.

Bovendien is het vaak goedkoper om een huurauto op een donderdag op te halen, zelfs wanneer u de auto pas vrijdag nodig hebt. Autoverhuurbedrijven laten vrijdag vaak onder de weekendtarieven vallen, wat duurder is.

6. Vermijd dat u optionele extra’s en bijkomende kosten moet betalen voor uw auto

Als u vaak een auto huurt, kan het een goed idee zijn om uw eigen gps mee te brengen in plaats van die van het bedrijf te huren. Een gps wordt beschouwd als een optionele extra voor de huurauto, en u betaalt hier een extra bedrag voor. Een alternatief kan zijn om de gps te gebruiken op uw smartphone in plaats van te betalen voor die van het verhuurbedrijf.

Met betrekking tot extra autoverzekeringen, is een creditcard en uw persoonlijke verzekering meestal genoeg. U hoeft dus geen verdere dure verzekering af te sluiten. Denk eraan om ook te controleren of de huurauto onbeperkte kilometers heeft – als u van plan bent lange afstanden te rijden. Er kan u een bijkomende kost aangerekend worden als u het aantal kilometers overschrijdt.

7. Lever de huurauto op dezelfde plaats in als waar u hem hebt opgehaald

Indien u de huurauto inlevert op een andere locatie – of in een andere stad, dan waar u hem hebt opgehaald, kunnen u extra kosten worden aangerekend worden door het verhuurbedrijf (eenrichtingsverhuur). De kosten hiervoor zijn meestal hoog en zijn rond 3000 – 5000 NOK.

8. Lever de auto op tijd in

U zult een boete moeten betalen als u de auto te laat inlevert. Het verstandigste wat u kunt doen is contact opnemen met het autoverhuurbedrijf en hen verwittigen zodra u weet dat u de inlevertijd niet zult halen. Op deze manier zult u vaak wegkomen met een lagere boete dan als u hen niet had geïnformeerd.

9. Vermijd parkeerboetes en boetes voor snelheidsovertredingen

Autoverhuurbedrijven rekenen u vaak relatief hoge kosten aan naast de werkelijke parkeerboete of boete voor de snel rijden – dus wees hier extra voorzichtig mee tijdens de verhuurperiode.

Vele huurauto’s zijn niet uitgerust met een AutoPASS-chip voor tolstations. Daarom is het belangrijk dat u aan tolstations via het rijvak rijdt waar u manueel kunt betalen en betaalt voor iedere kruising.

10. Zoek een creditcard die kortingen biedt op huurauto’s

Verschillende creditcards op de markt geven kortingen op huurauto’s. Zoek op het internet en zoek naar kaarten die kortingen bieden.

11. Huren per week

Meestal is het goedkoper om een auto te huren voor een week eerder dan voor 5 dagen (soms ook vier dagen). Controleer daarom de prijs van wekelijkse huur als u niet zeker weet hoeveel dagen u wilt huren. Meestal daalt de dagprijs als u de auto langer hebt.