Wereldwijd sterven er elke dag meer dan 3000 mensen in het verkeer, daarnaast geraken talloze mensen gewond. Griekenland, een zeer populaire vakantiebestemming voor velen, heeft enkele van Europa’s meest gevaarlijke wegen.

De landen met het hoogste aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners zijn Eritrea, Egypte, Libië, Afghanistan, Irak, Nigeria, Angola, de Verenigde Arabische Emiraten en Gambia.
Meer dan 90% van de sterfgevallen in het verkeer vinden plaats in landen met lage en modale inkomens. Dit betekent dat de meest gevaarlijke wegen buiten Europa liggen.
Één uitzondering is Litouwen, dat bekend staat voor zijn gevaarlijke wegen. Hier ligt het sterftecijfer op 22,4 per 100.000 inwoners.

Andere populaire vakantielanden in Europa hebben de volgende sterftecijfers per 100.000 inwoners:
Turkije 13,4
Italië 9,6
Spanje 9,3
Frankrijk 7,5

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft officiële statistieken gepubliceerd van de 10 meest gevaarlijke landen van Europa:

Litouwen 22,4 doden per 100.000 inwoners
Montenegro 20,4
Letland 17,9
Georgië 16,8
Belarus 15,7
Moldavië 15,1
Slowakije 15,1
Griekenland 14,7
Polen 14,7
Slovenië 14,6

(Bron: Global Status report on road Safety, WHO)

In sommige landen is de toestand van de weg het meest gevaarlijk, in andere landen is het de rijcultuur of de hoeveelheid verkeer.

De 23 meest gevaarlijke wegen ter wereld

Hieronder vindt u een overzicht van specifieke wegen rekt die het zwaar te verduren krijgen op vlak van verkeersongevallen.

* Bolivië:  De oude Yungusweg (Yungaweg), een 80 km lange bergweg die Coroica met La Paz verbindt.
* BraziliëInterstate 116, een drukke weg met kuilen, slechte bewegwijzering en veel verkeer.
China: Sichuan Tibet, is de weg tussen Chengdu en Tibet die vaak getroffen  wordt door aardverschuivingen en lawines.
Costa Rica: De Pan American Highway, het stuk tussen San Isidro de El General naar Cartago wordt de “dodenweg” genoemd, omdat hij vol kuilen en scherpe bochten zit.
Ecuador: De weg van de Cotopaxivulkaan – een 40 km lange onverharde weg die een rivier kruist aan de ingang van Cotopaxi National Park.
Egypte: Luxor-al-Ghurdaqah, deze weg naar de Rode Zee staat bekend om zijn beruchte ongevallen ‘s nachts, vooral omdat de Egyptenaren zonder koplampen rijden.
Engeland: A44 – het stuk weg tussen Leominster en Worcester is vooral gekend voor zijn vele frontale botsingen.
Griekenland: Patiopoulo – Perdikaki, een steile grindweg zonder wegmarkeringen. Gelegen in de Agrafaregio.
India: Grand Trunk Road, de drukste weg van India. Veel grote vrachtwagens gebruiken deze weg, ook ossenkarren, dieren, fietsers en voetgangers waardoor deze weg erg verwarrend wordt.
Kenia: De weg van Nairobi – Nakuro – Eldoret wordt vooral getroffen door verkeersongevallen. Elk jaar sterven er hier meer dan 300 mensen bij auto-ongevallen. Dit is voornamelijk te wijten aan gevaarlijk inhalen, te hoge snelheid of dronken rijden.
* Kroatië:  De kustweg (de weg langs de Adriatische zee) is smal, bochtig en druk. Er zijn hier ook veel gebieden waar er een gebrek aan vangrails en bermen is.
* Marokko:  Marrakech – Agadir, de weg met zwaar vrachtverkeer, bussen, taxi’s die inhalen op steile hellingen, scherpe bochten.
Mexico: Highway 1, een bochtige, smalle weg met veel kuilen van Tijuana naar Cabo San Lucas zonder vangrails, bermen en bewegwijzering.
* Namibië:  Swakopmund – Walvisbaai, zwaar verkeer en veel frontale botsingen als bestuurders de afstand tussen auto’s verkeerd inschatten.
Nepal: Prithvi Highway, een zeer drukke weg, waar u in het regenseizoen aardverschuivingen of wegverzakkingen kunt meemaken.
Nigeria: Lagos – Ibadan – Ogbomosho – Ilorin – Jebba – Minna – Abiyo, een zeer drukke weg met diepe kuilen waardoor bestuurders vaak aan de verkeerde kant moeten rijden om ze te vermijden.
Pakistan: N-35 (Karakoram Highway), bergweg in Noord-Pakistan die vaak geblokkeerd is door aardverschuivingen, overstromingen en modder. * Peru: Kuelap – Celendin – Cajamarca, smalle grindweg in de bergen met kliffen en haarspeldbochten.
Portugal: IP3, steile en slecht onderhouden weg zonder middenberm.
Schotland: A77, een bochtige weg die in het zuidoosten van het land ligt waar er vaak dodelijke verkeersongevallen zijn.
* Spanje:  Carretera Nacional N340 – een smalle weg langs de Costa del Sol waar dronken chauffeurs en Britse toeristen (die niet gewoon zijn om aan de rechterkant te rijden) vaak botsen.
*Zuid-AfrikaN3, de weg tussen Warden in de provincie Vrijstaat en Van Reenen’s Pass in KwaZulu-Natal is een locatie waar vele ongelukken gebeuren door mist, regen, wind en smalle wegen.
* Turkije:  Bodrum – Milas – Soke, smalle kustweg zonder vangrails op veel stukken die bijzonder gevaarlijk is wanneer het wegdek nat is.